​Zeeuws symposium ‘Lerend netwerk dementie’ op 25 januari

Diverse initiatieven rondom dementie worden gepresenteerd

Op donderdag 25 januari vindt het symposium ‘Lerend netwerk dementie’ plaats, waar het thema 'Langer thuis, hoe ondersteun je dat? centraal staat. Naast lezingen van gastsprekers Frans Hoogeveen en Freek Gilissen worden er diverse Zeeuwse projecten rondom dementie gepresenteerd. De belangstelling is groot, zo’n 150 professionals maken kennis met de initiatieven om de zorg en het welzijn van mensen met dementie te verbeteren. 

Experts delen ervaringen 
Het doel van het symposium is om het leren van elkaar over dementie te stimuleren. Kennisuitwisseling tussen organisaties en (zorg)professionals staat in het middelpunt en daar hoort het in beeld te brengen van projecten en initiatieven in Zeeland bij. Deelnemers zijn onder meer zorgprofessionals, medewerkers van gemeenten, studenten en docenten uit het domein Zorg & Welzijn. 

Twee vooraanstaande experts verzorgen deze middag een lezing:
• Frans Hoogeveen is ouderenpsycholoog met als specialisatie psychogeriatrie en hoofdredacteur van Denkbeeld. Hij spreekt over 'Kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun omgeving thuis.'
• Freek Gillissen is verpleegkundig specialist en werkzaam in Alzheimercentrum VUmc. Hij spreekt over 'Hoe kunnen we mantelzorgers van mensen met dementie ondersteunen?'

Zes Zeeuwse initiatieven verzorgen een workshop om hun aanbod meer bekendheid te geven. Het betreft:
• Dementievriend: Gemeente Kapelle dementie vriendelijk
Kapelle wil een gemeente worden waarin de maatschappij rekening houdt met mensen met dementie en andere kwetsbare mensen. Ideeën die inwoners, organisaties en winkeliers inbrengen staan centraal. 
• Virtual Reality bril van ZorgPlezier
ZorgPlezier biedt persoonlijke begeleiding en ondersteuning aan ouderen en de mensen die voor hen zorgen. Met een VR-bril laten ze ouderen activiteiten ervaren die anders niet mogelijk zouden zijn. 
• Zwementie van Allevo
Bij dit project zwemmen mantelzorgers met ouderen die beginnende geheugenproblemen hebben of in een gevorderd stadium van dementie zijn. Onder begeleiding van sportstudenten of fysiotherapeuten krijgen zij oefeningen aangeboden die de fysieke en mentale conditie stimuleren. 
• Odensehuis Zierikzee
Het Odensehuis Schouwen-Duiveland is een vrijwilligersorganisatie en een ontmoetingshuis voor iedereen die te maken heeft met geheugenklachten of (beginnende) dementie. Mensen kunnen binnen lopen voor informatie, gezelligheid, een kop koffie of om deel te nemen aan activiteiten. 
• Tuinhuis en maatjesproject
Tussen Vlissingen en Koudekerke ligt het tuinhuis van WVO Zorg, een plek waar mensen met geheugenproblemen of beginnende dementie en hun mantelzorger welkom zijn. Hier kunnen zij genieten van een kopje koffie, een praatje of een leuke activiteit. WVO Zorg is een samenwerking aangegaan met Stichting Manteling, in het ‘maatjesproject’ worden verpleeghuisbewoners met dementie gekoppeld aan een vrijwilliger. Zij ondernemen samen activiteiten die passen bij de belevingswereld en interesses van de bewoner. 
• Onvergetelijk van het Zeeuws Museum
Een gezellig en ontspannend uitje voor mensen met (beginnende) dementie en hun dierbaren, dat biedt het Zeeuws Museum. In een kleine groep worden collectiestukken bekeken. Genieten staat centraal, door verhalen, herinneringen, associaties en ideeën te delen, worden de kunstwerken tot leven gebracht. 

Programma
Tijdstip: 13:30 uur - 17:00 uur
Locatie: HZ, Het Groene Woud 1, Middelburg

13:30 - 14.00 uur Ontvangst met koffie/thee
14:00 - 14.15 uur Welkom en opening
14.15 - 15.10 uur Keynote sprekers Frans Hoogeveen en Freek Gillissen
15.10 - 16.00 uur Workshops zes Zeeuwse initiatieven
16.00 - 16.15 uur Afsluiting
16.15 - 17.00 uur Borrel en netwerken

Meer informatie  
Aanmelden door geïnteresseerden is helaas niet meer mogelijk, het maximum aantal deelnemers is bereikt.