Polder2C's wint presigieuze prijs Het Zonnetje

Onderzoeksproject Polder2C’s heeft donderdag op het Nationaal Deltacongres Het Zonnetje gewonnen. Het is een prestigieuze prijs van het Deltaprogramma voor projecten die laten zien hoe hard er in Nederland wordt gewerkt aan problemen rondom zoet water, ruimtelijke adaptatie en waterveiligheid.

HZ University of Applied Sciences is één van de veertien partners in het Interreg 2 Zeeën-project Polder 2C’s. In het project testen onderzoekers en studenten onder meer de sterkte van de dijk in de Hedwige-Prosperpolder. Ze doen dat bijvoorbeeld met overstromingsproeven, die mogelijk zijn omdat de veelbesproken polder volgend jaar verandert in een nieuw natuurgebied. Met de proeven willen ze te weten komen of er schade ontstaat aan dijken om dit voortaan beter te kunnen voorspellen.

Crisisbeheersing

Ook draait het in het onderzoek om crisisbeheersing en kennisoverdracht naar de volgende generatie waterprofessionals. “Het hoogwater van afgelopen zomer gaf de kwetsbaarheid van het waterbeheer aan. Daarom is wat we hier doen belangrijk doen voor iedereen in Nederland”, zegt Ludolph Wentholt van Stowa, leadpartner van het project Polder 2C’s.

Hij heeft de prijs donderdagmorgen in ontvangst genomen. “Dit maakt de dag helemaal goed”, reageerde hij. Ik ben blij dat het harde werk van onze partners in Nederland, België, Frankrijk en Engeland is opgemerkt.” De twee andere genomineerden voor het Zonnetje waren het Cromvlietpark in Den Haag en Landgoed Lankheet.