Het project Polder2C’s is genomineerd voor het Zonnetje 2021, een prestigieuze prijs van het Deltaprogramma voor projecten die laten zien hoe hard er in Nederland wordt gewerkt aan problemen rondom zoet water, ruimtelijke adaptatie en waterveiligheid.

De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens het Nationaal Deltacongres op 11 november.

HZ University of Applied Sciences is één van de veertien partners in het Interreg 2 Zeeën-project Polder 2C’s. In het project testen de onderzoekers met studenten onder meer de sterkte van de dijk in de Hedwige-Prosperpolder.

Overstromingsproeven

Ze doen dat bijvoorbeeld via overstromingsproeven, die mogelijk zijn omdat de veelbesproken polder volgend jaar verandert in een nieuw natuurgebied. Met de proeven willen de onderzoekers zien welke schade ontstaat aan dijken om deze voortaan beter te kunnen voorspellen. Ook draait het in het onderzoek om crisisbeheersing en kennisoverdracht naar de volgende generatie waterprofessionals. “Het hoogwater van afgelopen zomer gaf de kwetsbaarheid van het waterbeheer aan. Daarom is wat we hier doen belangrijk doen voor iedereen in Nederland”, zegt Ludolph Wentholt van Stowa, leadpartner van het project Polder 2C’s. De twee andere genomineerden voor het Zonnetje zijn het Cromvlietpark in Den Haag en Landgoed Lankheet.

Stemmen kan tot en met 8 november via deze website: https://edu.nl/7xq6h. Lees meer over Polder 2C’s via https://polder2cs.eu.