SDG Action Day Zeeland: 'Creating an SDG movement together'

De Zeeuwse editie van de Sustainable Development Goals (SDG) Action Day vindt vrijdag 24 september plaats.

HZ University of Applied Sciences, University College Roosevelt (UCR) en Scalda hebben samen met ondernemers, experts en studenten een mooi programma op poten gezet. Doel van de dag is om de SDG's verder op de kaart te zetten, dieper in te gaan op de doelen en deze dichterbij te brengen.

Klimaatmars

De SDG Action Day begint vrijdag 24 september om 9.00 uur met een klimaatmars van UCR op de Markt in Middelburg. Om 10.00 uur hijsen de HZ , UCR en Scalda op alle locaties de SDG-vlaggen.

Activiteiten en workshops

Daarna zijn er bij de HZ in Vlissingen de hele dag activiteiten, waarin de SDG's centraal staan. Voor de colleges is er een beperkt aantal plaatsen. Vol is vol. Alle colleges zijn ook te volgen via een livestream.

SDG overzicht


TijdActiviteitenLocatie

09.00 uur

Klimaatmars MiddelburgMarkt, Middelburg

10.45 uur - 11.45 uur

College: Gezonde bodem, gezond voedsel. Biologisch landbouwer Alex van Hootegem vertelt over zijn bedrijf, de ontwikkeling die het heeft doorgemaakt, de koerswijzigingen en tegenslagen die hij heeft overwonnen.

PE224, HZ Vlissingen

Nederlands

12.15 uur - 13.00 uurCollege: SDG's, wat zijn het en wat kan ik ermee? Bert Schollema van de HZ licht de SDG's toe en vertelt wat de HZ hiermee doet. Hij deelt veel voorbeelden en laat zien wat jij ermee kan. De voertaal van dit college is Engels.Lokaal 0, HZ Vlissingen

Engels
12.30 uur - 15.00 uurFilmvertoning Erin Brockovich en nagesprek. Erin Brokovich is een film over een vrouw die de strijd begon tegen een bedrijf dat giftig afval in drinkwater loosde.Lokaal A122, HZ Vlissingen

13.00 uur - 13.30 uur

College: Lesloods 15. Zes jonge ondernemers, die studeren aan de HZ, hebben Lesloods 15 opgericht. Hiermee willen ze de leerachterstanden van sommige kinderen verkleinen en de kansenongelijkheid verminderen.

Lokaal 0, HZ Vlissingen

Nederlands

13.30 uur - 14.00 uurCollege: Green Rooftop. Studenten Silvio Kaiser en Mathurin Mahe delen hun plannen voor het bouwen van een groen dak en regenwatertuin op de APC-campus in Middelburg. De voertaal van dit college is Engels.

Lokaal 0, HZ Vlissingen

Engels

14.00 uur - 14.45 uurCollege: Holding de Vier Ambachten. Aannemer H4A werkt aan slimme oplossingen voor mobiliteit, huisvesting, productie en energie. Manager Martijn Verschuren vertelt over hoe zijn bedrijf invulling geeft aan de Klimaatwet en welke SDG's daarbij belangrijk zijn.Lokaal 0, HZ Vlissingen

Nederlands
14.00 uur - 16.00 uur

Filmvertoning Seaspiracy en nagesprek. Een film over de mondiale problemen van de visserij-industrie, van de schade die het 't oceaanleven berokkent en wereldwijde corruptie. Deze film heeft veel kritiek ontvangen; de film zou tendentieus zijn, onwaarheden bevatten, en onterecht bepaalde zaken met elkaar in verband brengen. Na de film volgt dan ook een kritische nabespreking.

Lokaal A022, HZ Vlissingen
14.00 uur - 15.30 uur

SDG Workshop. Het Kenniscentrum Ondernemen en Innoveren wil de deelnemers aan deze workshop elkaar laten inspireren door te laten zien wat we denken en doen op het vlak van duurzaamheid. "Samen ideeën genereren voor verbetering, een gezamenlijke taal creëren en op een leuke manier samenwerken aan duurzaamheid."

HZ Café, HZ Vlissingen

Nederlands
14.45 uur - 15.30 uurCollege: Zeewier de toekomst!? Stagiaires van het lectoraat Marine Biobased Specialties vertellen over hoe je op een slimme manier gebruik kunt maken van zeewier en wat je er allemaal van kunt maken. Een eetbaar plastic is één van de opmerkelijke vondsten.

Lokaal 0, HZ Vlissingen

Engels


De hele dag staan er in het HZ Café een stand over SDG Events en stands van HZ Green Office met zelfgemaakte afvalzakken, een pen-recyclingbox, HZ-prullenbakken en een Go About-fiets. Als je de updates rondom de SDG Action Day Zeeland wil blijven volgen, volg #SDGZeeland.

Meer info of vragen? Neem contact op met Jorien Mesu-Minderhoud, projectleider SDG Events: sdgevents@hz.nl.