Ladder 71 en Vlihzingen lijken het meest op de Blonde Jacoba

Het is inmiddels een traditie dat de eerstejaars chemiestudenten van de HZ hun studie beginnen met het brouwen van bier. Dit jaar probeerden zo’n zestig studenten de Blonde Jacoba van brouwer Jens van Stee van Slot Oostende na te maken. Twee biertjes – Ladder 71 en Vlihzingen - kwamen akelig dicht in de buurt van het origineel, zo bleek tijdens de biermarkt in het HZ Café.

Van Stee heeft zelf chemie gestudeerd aan de HZ. “Door mijn opleiding heb ik een scheikundige blik op het brouwen”, zei hij een paar weken geleden toen de studenten bezig waren in het lab. “Ik merk dat bijvoorbeeld door veel te experimenteren met smaken. Door deze opdracht leren de studenten secuur en schoon te werken, zodat er een lekker product ontstaat. Verder moeten ze noteren wat ze doen en samenwerken in teams. Het zijn zaken die je allemaal nodig hebt tijdens je opleiding.”

Na het brouwen in het lab stond de studenten nog een aantal taken te wachten. Zo moesten ze het bier bottelen, etiketten maken en zorgen voor hapjes, een onmisbaar, door de jury zeer gewaardeerd onderdeel van de presentaties. Tijdens de markt in het HZ Café moesten ze hun product bovendien pitchen.

De brouwsels werden woensdag beoordeeld door een jury, die bestond uit Van Stee en een aantal docenten, en door de studenten zelf.

Uiteindelijk kwamen er twee winnaars uit de bus. Winnaar op punten werd het biertje Ladder 71. Het brouwsel dat het dichtst in de buurt kwam van het origineel was Vlihzingen. “A delightful beer brewed in a small batch tot improve quality and taste of an exquisite product”, aldus de makers zelf. “Brewed by students for students!”

Het bierbrouwen als start van het studiejaar is een initiatief van docent-onderzoeker Tanja Moerdijk.