Internationale Vrouwendag

Op woensdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Op deze dag staan vrouwen over de hele wereld centraal, vieren we wat vrouwen al hebben bereikt, maar strijden we ook nog steeds voor gelijkwaardigheid. Zelfs in 2023 zijn we nog niet waar we moeten zijn.

Onbeperkt Leefbaar

Dit jaar is het thema: 'Onbeperkt Leefbaar'. Hoe beperkt is ons leven vandaag de dag? Kunnen vrouwen wel onbeperkt meedoen? Ligt er een taak voor de vrouwen om met elkaar te zorgen voor een onbeperkt leven? Hoe solidair zijn we eigenlijk met elkaar en hoe kunnen wij dit verbeteren? Hoe kijk jij hier tegenaan?

Wat kan ik doen?

Er is een programma samengesteld om te inspireren, informeren en bewustwording te creëren. Om inwoners, studenten en professionals in Zeeland middels verschillende activiteiten meer te weten te laten komen over gendergelijkheid, vrouwenrechten, vrouwelijke leiderschapsstijlen en meer. Verschillende sprekers zijn aanwezig om jou te motiveren en te laten zien dat wij een verschil kunnen maken. Je wordt uitgedaagd om je stem te laten horen en je ervaringen met ons te delen. Op zowel de HZ als Scalda zal er op 8 maart aandacht worden gevraagd voor Internationale Vrouwendag. Het doel: met elkaar in gesprek gaan.

Programma

  Training instemming en grenzen

  Ben je op zoek naar een workshop gericht op veiligheid en weerbaarheid voor zowel mannen en vrouwen? In een notendop legt Monique Jankowski de interactieve cursus uit. In een veilige setting is er aandacht voor gevoelens, grenzen en wordt er ingespeeld op de vraag vanuit de deelnemers. Thema's zoals gevoelens, grenzen stellen, groepsdruk, pesten, lichaamstaal van anderen, karakters en vriendschappen kunnen aan bod komen. Het zal gaan over mentale en fysieke onderdelen. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

  Tijd: 09.00 - 10.00 uur

  Voertaal: Engels & Nederlands
  Locatie: HZ Middelburg | GW402

  Bekijk activiteit

  Lezing Houda Loukili

  Houda Loukili

  Ben je klaar voor een flinke stoot motivatie? Houda Loukili (1989) is een sportieve powervrouw met een krachtig verhaal. De voormalig nationaal kickbokskampioen is een veelgevraagd spreker en expert op het gebied van sport, motivatie, bewegen en mindset en staat garant voor een inspirerende en energieke sessie. Met je klas aanmelden? Bekijk de activiteit voor meer informatie.

  Tijd: 10.30 - 12.00 uur
  Locatie: HZ Middelburg | Auditorium

  Bekijk activiteit

  Lunch lecture: vrouwen en techniek

  In Nederland is het niet goed gesteld met het aantal vrouwen in de techniek. Tijdens deze lunch workshop delen we cijfers en hoor je de verhalen van vier topvrouwen in de techniek, over de drempels die er te nemen zijn.

  Tijd: 12.15 - 13.00 uur
  Voertaal: Nederlands
  Locatie: HZ Middelburg | GW402

  Bekijk activiteit

  (Her)openen kolfruimte

  Op beide locaties van de HZ hebben we een kolfruimte die aan de wettelijke eisen voldoet, maar echt gezellig waren ze niet. De werkgroep ‘persoonlijke Hogeschool’ heeft op verzoek van kolvende vrouwen de kolfruimte 'gepimpt' en deze zal feestelijk (her)opend worden. Wat kun je verwachten van deze pimpsessie? Denk aan een persoonlijke opbergkast, babyruilkast, inspiratieboekenplank, fauteuils, (deel)prikbord en huiselijke uitstraling. Om zo het kolven tijdens werktijd/studie een stuk aangenamer te maken. Met een klein budget, tweedehandsleven hebben we dit voor elkaar kunnen krijgen. We hopen hiermee van inspiratie te zijn voor andere werkgevers.

  Tijd: 12.15 - 13.00 uur
  Locatie: HZ Vlissingen

  Training instemming en grenzen

  Ben je op zoek naar een workshop gericht op veiligheid en weerbaarheid voor zowel mannen als vrouwen? In een notendop legt Monique Jankowski de interactieve cursus uit. In een veilige setting is er aandacht voor gevoelens, grenzen en wordt er ingespeeld op vragen van de deelnemers. Thema's zoals gevoelens, grenzen stellen, groepsdruk, pesten, lichaamstaal van anderen, karakters en vriendschappen kunnen aan bod komen. Het zal gaan over mentale en fysieke onderdelen.

  Tijd: 13.00 - 14.00 uur
  Locatie: HZ Vlissingen | Vitaliteitscentrum

  Bekijk activiteit

  Let's talk about YES

  Wanneer is het lastigvallen, wanneer is het leeftijdsadequaat en wanneer is het grensoverschrijdend? Het zijn vragen die bij zowel jongeren als docenten naar boven komen borrelen bij het thema; seks. Tijdens deze workshop vragen we aandacht voor de norm. Wie bepaalt de norm en is deze echt gebaseerd op gelijkwaardigheid, vrijwilligheid en instemming. Verkrachting is een mensenrechtenschending. Met de publiekscampagne Let’s Talk About YES willen we, met name onder jongeren, de dialoog over seks en instemming op gang brengen. Daarnaast is er aandacht voor de nieuwe wetgeving tegen verkrachting. Een wet die seks zonder wederzijdse instemming verkrachting noemt en als zodanig strafbaar stelt.

  Teken het manifest.

  Tijd: 14.30 - 15.30 uur
  Locatie: HZ Vlissingen | HZ Café

  Bekijk activiteit

  Cardio dance

  Lois, student sportkunde, geeft eenmalig voor iedereen die mee wil doen Cardio dance in het atrium van de HZ. Tijdens deze cardio dansles wordt er gewerkt aan je uithoudingsvermogen, lenigheid, kracht en vooral plezier.

  Tijd: 16.00 - 16.45 uur
  Locatie: Atrium, HZ Vlissingen

  Bekijk activiteit

  Netwerkborrel

  Waarom is het belangrijk om economisch zelfstandig te zijn als vrouw? Welke risico’s loop je wanneer je dat niet bent? Hoe word je economisch zelfstandig en welke keuzes maak jij? Barbara Oomen trapt deze sessie af en neemt ons mee in het onderwerp. Daarna word je geprikkeld met stellingen en ga je in gesprek met elkaar.

  Tijd: 16.00 - 18.00 uur
  Locatie: HZ Café, Vlissingen

  Bekijk activiteit

  Internationale vrouwendag Zeeland is tot stand gekomen door samenwerking tussen HZ, Scalda, ADB Zeeland, Soroptimisten, Zeeuws vrouwenplatform, Suffe Tutten, VVAO. En wordt mogelijk gemaakt met steun van: Donna's, Innerwheel, Kibeo, Dow, PvdA Zeeland en CDA Zeeland.

  Lets talk about Yes