HZ studenten werken mee aan bio-based circulair Tiny House ‘Het Eilandhuis’

Afgelopen semester hebben tweedejaars HZ Bouwkunde studenten meegeholpen aan 'Het Eilandhuis'. Het Eilandhuis is ontwikkeld door Nescio Midavaine (Vastgoedbeheer Zeeland) in samenwerking met architect Martin van Overveld. In dit project,  gesubsidieerd vanuit LEADER Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling ‘Europa investeert in zijn platteland’ & Gemeente Schouwen-Duiveland, wordt een zelfvoorzienend Tiny House gebouwd op Schouwen-Duiveland, met zoveel mogelijk materialen verbouwd op het eiland zelf. Het Tiny House zal verhuurd worden voor overnachtingen. Het huisje wordt verplaatsbaar en zal steeds tijdelijk op een locatie staan waar de gebruikte materialen verbouwd zijn. 

De studenten hebben meegeholpen door de productieprocessen van een aantal van de gebruikte materialen in kaart te brengen in een filmpje, door te kijken bij de producenten van deze materialen en zelf samples te maken. De materialen die de studenten hebben onderzocht zijn vlas, zeewierisolatie, stro, kalk-hennep, mycelium en hout. Het filmpje over het maken van zeewierisolatie kan je hier bekijken

Daarnaast hebben studenten geholpen met het maken van mycelium panelen. Dit zijn volledig bio-based en circulaire isolatiematerialen van vlas- en rietvezels van Schouwen-Duiveland, verlijmd met een lijm gemaakt van oesterzwammen en is ontwikkeld door de start-up Fungalogic. Dit innovatieve materiaal en alle andere gebruikte materialen zijn toegepast in het Tiny House welke opent in februari en vanaf maart 2020 beschikbaar komt voor recreatieve verhuur.