HZ studenten met Solarboat naar Monaco

Van 11 tot en met 15 juli zijn HZ studenten aanwezig in Monaco voor hun deelname aan de Monaco Solar & Electric Boat Challenge. Al sinds het begin van het studiejaar zijn 15 studenten en twee begeleidende docenten bezig met de realisatie van dit project.

Rick Witkam is student Engineering aan de HZ en maakt deel uit van het team. “We gaan samen met elf teams meedoen in de A-klasse, met programmaonderdelen als een slalom, een sprint en een duurrace. Bij de duurrace wordt gekeken hoe zuinig de boten zijn.”

Het HZ-team gebruikt veel nieuwe technieken in de boot. “De zonnepanelen die we gebruiken zijn een van de nieuwste versies die er op dit moment beschikbaar zijn. Daarnaast is onze accu zo nieuw dat deze nog niet op de markt te verkrijgen is, wij draaien dus mee met een testversie.”

Leren in de praktijk
De werkzaamheden die de studenten uitvoeren voor het project zorgen voor een goede leerschool. “We zijn verantwoordelijk voor het regelen van sponsoren, de reis, financiën en natuurlijk alle werkzaamheden rond de techniek van de boot. Door de samenwerking zijn we in de loop van de tijd steeds meer naar elkaar toegegroeid. Op dit moment werken we iedere dag van 9 tot 5 aan de boot.”

Vooruitzicht op de wedstrijd
Het doel van de deelname aan de Solar Boat Challenge is natuurlijk winnen, al denkt het team niet dat dat gaat lukken. “We richten ons op de middenmoot. We zijn begonnen zonder budget, wat ten opzichte van de concurrentie een groot verschil is. We zijn met weinig middelen begonnen maar door middel van de hulp van sponsoren hebben we het toch kunnen waarmaken.”

Het team legt nu de laatste hand aan de boot en vertrekt aanstaande maandag richting Monaco. Volgend jaar vindt de Solar Boat Challenge plaats in Friesland, het HZ team heeft de ambitie om ook hier mee te doen aan de race.

Alle ontwikkelingen rond de Solar Boat volg je via de facebookpagina van het team.