HZ-studenten komen in Hackathon tot mooie, duurzame ideeën
Ruim dertig HZ-studenten van verschillende opleidingen hebben begin maart meegedaan aan de Sustainable Development Goals Hackathon. De HZ heeft zich verbonden aan deze zeventien doelen voor een betere wereld. De studenten presenteerden hun ideeën voor een publiek van docenten, medestudenten en vertegenwoordigers van de bedrijven en organisaties. Zij waren onder de indruk van de oplossingen waarmee de studenten na twee dagen kwamen.
Betrokkenheid van studenten
De teams stortten zich tijdens de Hackathon op lokale vraagstukken van HZ Green Office, HZ Wellbeing, Dow Chemicals, de provincie Zeeland en Concert at Sea (CAS). “Wij vinden het erg leuk en belangrijk om hieraan mee te werken”, reageerde Lesley Grieten van Agents After All, organisator van CAS. “Het is mooi om te zien hoe betrokken de studenten zijn. Er is hard gewerkt en in de presentaties zijn zeker ideeën voorbij gekomen die we verder gaan onderzoeken.”
Think outside the box
Twee studententeams onderzochten hoe CAS het strand snel schoon kan krijgen, zodra de tienduizenden festivalbezoekers zijn verdwenen. De studenten kwamen met bewustwordingscampagnes in aanloop naar het festival, asbakken waarmee je kunt stemmen welke artiesten op de volgende editie moeten optreden, kunstwerken die dienst doen als vuilnisbakken en grote roosters onder het zand, die het opruimen veel makkelijker maken. “Think outside the box and fill the box with litter”, vatte studente Giusy Caruso haar opdracht samen.
Knappe oplossing
Dow Chemicals kreeg een gedetailleerd advies om rubbers en een nanocoating te gebruiken in de strijd tegen corrosie van de duizenden meters aan metalen pijpen in de fabriek in Terneuzen. Pieter Raes van DOW reageerde enthousiast. “Dit is een extreem moeilijk probleem waaraan de industrie al miljoenen dollars heeft besteed. Het is knap waarmee jullie zijn gekomen na slechts twee dagen.”
Meer challenges
Een vierde team bedacht een manier voor de provincie om te voldoen aan het SDG-doel voor industrie, innovatie en infrastructuur. De HZ zelf had ook twee challenges uitgezet. De eerste vraag was hoe de hogeschool het welzijn van de studenten beter in de gaten kan houden. Het team kwam met een idee voor een sociaal studentenplatform waarop ze zich kunnen informeren en dat stress moet tegengaan. HZ Green Office vroeg een team om een plan om de ecologische voetafdruk van HZ-studenten te verkleinen. Een nieuwe manier om fietsen te delen is daarvoor een goede oplossing, zei het team, tot enthousiasme van Ingrid de Vries van HZ Green Office.