HZ studente genomineerd voor landelijke onderzoeksprijs

Oud-HZ studente Willemijn Kesteloo is met een paper van haar afstudeeronderzoek genomineerd voor de nationale prijs van de Student Research Conference. Haar onderzoek met de titel 'Kennis en gedrag van vrouwelijke studenten ten aanzien van risicofactoren voor borstkanker', werd officieel gekozen door een beoordelingscommissie en jury.

Vrijdag 9 november presenteert ze haar onderzoek tijdens de jaarlijkse Student Research Conference, dit jaar bij Leiden University College. Naast dat haar paper officieel wordt gepubliceerd maakt ze met haar nominatie kans op een prijs binnen de categorie Biomedical Science & Health. Dit jaar werd voor het eerst een HZ-onderzoek ingestuurd en werd er direct een genomineerd. 

Onderzoek
Het onderzoek van Willemijn beschrijft de kennis en gedrag van vrouwelijke studenten ten aanzien van risicofactoren voor borstkanker (de belangrijkste doodsoorzaak bij jonge vrouwen). Aan dit onderzoek deden 158 van de 532 studenten van de academies voor Zorg & Welzijn en Educatie & Pedagogiek van de HZ mee.

Bij de meerderheid van de respondenten is er een gebrek aan kennis over de 19 borstkankerrisicofactoren (ondanks het bestaan van landelijke bewustzijnscampagnes). Ook is er weinig sprake van risicoreducerend gedrag. Professionals, waaronder verpleeg-, verloskundigen en andere zorgverleners, kunnen door voorlichting te geven kennis vergroten en daarmee aanzetten tot gezonder gedrag en leefstijlaanpassing (of kennis daadwerkelijk tot gedragsaanpassing leidt is nog extra onderzoek waard). Het advies is daarom om juist bij, met en door deze studentgroepen op de hogeschool meer te doen aan het vergroten van het risicobewustzijn.