HZ-student Watermanagement Johan Diepeveen heeft samen met docent-onderzoeker Tanja Moerdijk en lector Feike R. van der Leij van het Research and Innovation Centre Agri, Food and Life Sciences van Inholland een artikel gepubliceerd in de Journal of Food Science. Het artikel siert zelfs de cover van het gerenommeerde magazine.

Johan legde de basis voor het artikel tijdens zijn minor bij het lectoraat Marine Biobased Specialties. Deze minor viel middenin de coronacrisis. Daardoor waren praktijkopdrachten lastig. Johan kreeg een theoretische opdracht. Hij mocht een literatuurstudie doen over hoe de smaak van umami uit chemisch perspectief wordt beleefd en hoe je die kennis kunt toepassen om bijvoorbeeld de eetlust bij oudere mensen te verbeteren. “Een beter begrip van de interacties tussen smaakactieve en andere verbindingen aan de totale smaak helpt de kwaliteit van de producten verbeteren”, is in de laatste alinea van het artikel te lezen, net voordat de indrukwekkende literatuurlijst begint. “Umami-ingrediënten helpen om de consumptie van zouten en vetten te verminderen en de eetlust bij ouderen te bevorderen.”

Aahminozuren

Johan voerde de opdracht uit binnen Aahminozuren, een SIA Kiem-Gochem-project waarin de HZ en Inholland samenwerken. “De resultaten kunnen we ontzettend goed gebruiken, maar aan dit soort onderzoek kom je normaal niet toe”, zegt Tanja. “Wanneer heb je een halfjaar om dit tot op de bodem uit te zoeken? Johan bleek de ideale student voor deze opdracht. Hij heeft zich er enorm in vastgebeten en alles tot in het kleinste detail uitgezocht. Hij heeft niet voor niets een tien gekregen.”

Nadat hij zijn minor had afgerond hebben hij, Tanja en Feike het rapport herschreven tot een reviewpaper. Zelf is hij trots op de publicatie. “Ik vond het een ontzettend leuk onderzoek om uit te voeren”, zegt Johan. “Het was een grote verrassing dat het werd gepubliceerd en op de cover kwam.”

De editie van de Journal of Food Science is in april verschenen. Meer informatie is hier te vinden.

Tanja Moerdijk en Johan Diepeveen