Op vrijdag 27 oktober presenteert HZ de onderzoeksthema’s op het gebied van biobased economy. Vanuit Provincie Zeeland zal gedeputeerde Ben de Reu hierbij aanwezig zijn.

Dit jaar startten twee nieuwe HZ-lectoren ieder een lectoraat op gebied van de biobased economy. Inmiddels is het algemeen bekend dat het gebruik van fossiele grondstoffen eindig is en schadelijk voor het milieu. Een alternatief is het gebruik van biobased materialen en producten, die bestaan uit grondstoffen gewonnen uit hernieuwbare bronnen.

Biobased Bouwen & Marine Biobased Specialties
Lector Willem Böttger start het lectoraat Biobased Bouwen waarin onderzoek wordt gedaan naar biobased bouwmaterialen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de milieuvoordelen, maar vooral ook naar de extra toegevoegde waarde. Lector Dorien Derksen start het lectoraat Marine Biobased Specialties. In dit lectoraat wordt onderzoek gedaan naar de toepassingen van inhoudsstoffen uit allerlei mariene organismen zoals wieren en zeesterren. Beide lectoraten werken samen met bedrijven in de Zeeuwse regio.

Tijdens deze ochtend zal gedeputeerde Ben de Reu bekend maken voor welk project een subsidie wordt verstrekt aan het Centre of Expertise Biobased Economy (een samenwerking tussen HZ en Avans) voor een onderzoek waar het Zeeuwse bedrijfsleven intensief bij betrokken zal zijn.