HZ opent uitgiftepunten menstruatieproducten

De HZ heeft twee uitgiftepunten voor menstruatieproducten (MUP) geopend, op beide HZ-locaties één. Deze uitgiftepunten vind je in het damestoilet in Vlissingen op de begane grond van de A-gang, in Middelburg bij de toiletten tegenover GW020. In de MUP's vind je verschillende producten die gratis kunnen worden meegepakt.

Waarom is dit nodig

Bij één op de tien meisjes en vrouwen is er thuis soms geen geld voor maandverband of tampons. Zij moeten dan wc-papier gebruiken of kiezen er noodgedwongen voor om thuis te blijven van werk, vrienden of studie met alle gevolgen van dien. Het mag in Nederland niet zo zijn dat je door menstruatiearmoede bijvoorbeeld niet naar je studie kunt en daardoor een college of tentamen mist en daardoor achterstand oploopt.

Als je moet rondkomen van een beperkt budget in de week, gaat dat geld grotendeels op aan eten en drinken. Maar van dat geld moeten ook verzorgings- en hygiëneproducten gekocht worden. Dat maakt dat er soms geen geld is voor maandverband of andere menstruatieproducten. Menstruatieproducten moeten voor iedere vrouw beschikbaar zijn die het nodig heeft. Het Armoedefonds stelt daarom gratis menstruatieproducten beschikbaar via lokale hulporganisaties en andere laagdrempelige locaties. We willen vrouwen zelf de keus bieden om een product uit te kiezen dat bij hen past en dat zij comfortabel vinden.

Liever doneren?

Wil je liever producten doneren? Dat mag! Je kunt zelf de MUP's aanvullen met producten. Wat mag er in de kastjes: maandverband, tampons, wasbaar maandverband, menstruatiecups maar ook naar inlegkruisjes en materiaal tegen licht urineverlies (dunne verbanden en inleggers).