HZ-onderzoekers Christos Latsos, Jasper van Houcke, Tanja Moerdijk en Klaas Timmermans en student Georgios Bakratsas staan met een artikel over de algensoort Rhodomonas salina in het gerenommeerde, wetenschappelijke tijdschrift Journal of Applied Phycology.

Daarin beschrijft het vijftal hoe je de concentratie van smaakmoleculen, die belangrijk zijn voor een umamismaak, kunt verhogen.

De HZ-onderzoekers hebben dit gedaan door in te spelen op factoren die biologische processen in de cel beïnvloeden.

Valgorize

Het artikel past in het Interreg 2 Zeeën-project Valgorize. Daarin kijken kennisinstellingen en organisaties uit Nederland, België, Engeland en Frankrijk, waaronder de HZ, naar mogelijkheden om meer algen te gebruiken in de voedingsindustrie voor mensen. Microalgen worden daar nu slechts mondjesmaat gebruikt.

Valgorize moet daar verandering in brengen. De kennispartners streven naar een stabiele en goede samenstelling van het product. Rhodomonas salina wordt al wel veel gebruikt voor aquacultuurvoeding, vooral voor de productie van roeipootkreeftjes. Het artikel is gemaakt door Christos Latsos, Jasper van Houcke, Tanja Moerdijk, Georgios Bakratsas en Klaas Timmermans. Lees het artikel hier.