​ HZ en Chinese universiteit SMU vieren tienjarige samenwerking

Dit jaar werken HZ University Of Applied Sciences en Shanghai Maritime University 10 jaar samen. In deze periode studeerden en woonden jaarlijks zo’n 25 Chinese studenten Engineering voor 1,5 jaar in Vlissingen. Op 12 juli vieren de universiteiten de samenwerking met mini symposium ‘Applied Research Masterpiece’.  Tevens wordt de samenwerking met een nieuwe periode van 10 jaar voortgezet. 

Chinese studenten in Vlissingen
Binnen deze samenwerking is een programma ontwikkeld dat Chinese studenten de mogelijkheid biedt om een ‘double degree’ te halen. De eerste 2,5 jaar studeren zij Engineering in China aan de Shanghai Maritime University. Vervolgens komen zij naar Vlissingen om de laatste 1,5 jaar van de HZ-opleiding Engineering af te ronden. Tijdens deze periode wonen de Chinese studenten in de campus bij het ADRZ in Vlissingen.

Bert Verhage, docent Engineering, begeleidt de Chinese studenten sinds 2007. Hij ziet dat de meer theoretisch opgeleide Chinese studenten goed samenwerken met de meer praktijkgerichte Nederlandse studenten. “Het werken in zo’n internationale multiculturele groep is niet altijd gemakkelijk, maar wel een goede voorbereiding op de toekomstige beroepspraktijk.”

HZ-docenten en -studenten naar Shanghai
Een ander onderdeel van de samenwerking is de uitwisseling van HZ-docenten en -studenten. Twee keer per jaar reizen 6 docenten en 12 studenten naar China. De docenten geven les en de studenten ondersteunen daarbij. Voor de HZ-studenten is dit een enorme internationale verrijking: ze maken kennis met de Chinese cultuur, lessysteem en omgeving.

Mini symposium Applied Research Masterpiece
HZ-studenten Engineering,  docent-onderzoekers en lector Delta Power Jacob van Berkel laten tijdens het minisymposium Applied Research Masterpiece projecten zien over: duurzaam energie opwekken, duurzame havens, biobased deurkrukken en andere projecten gerelateerd aan de HZ-opleiding Engineering.