Terugblik: HBO Experience 25 mei

Terugblik op de HBO Experience

In de periode april-mei zijn er in totaal drie HBO Experience dagen georganiseerd op de HZ in Vlissingen en Middelburg voor havo 4 leerlingen uit de regio Zeeland. Binnen de drie HZ domeinen werd een opdracht aangeboden waar leerlingen van het toeleverend onderwijs konden samenwerken aan een authentieke opdracht en real-life casuïstiek. Door deze opdrachten kregen de leerlingen inzicht in de verschillen tussen de opleidingen binnen een domein. Daarnaast ervaarden leerlingen hoe het is om aan een hbo opdracht bij de HZ samen te werken.

Binnen het economisch domein stond een opdracht centraal waarin leerlingen aan de slag gingen met het bedenken van een fictief evenement in De Lasloods. In groepjes onder begeleiding van HZ docenten en studenten werd gebrainstormd over de doelgroep, marktverkenning, social media inzet, budgetten en het werven van vrijwilligers.


Leerlingen die hadden gekozen voor het technische domein konden aanhaken bij één van de drie deelopdrachten op het gebied van verandermanagement, klimaat of design. Er werd een duurzaam festival op het strand bedacht en uitgewerkt. Van het vervoer van bezoekers tot aan het stimuleren van duurzaam gedrag: altijd rekening houdend met toekomstige generaties. GPCM-studenten ondersteunden de leerlingen hierbij met hun presentatievaardigheden. Een klimaatrobuuste boulevard werd ontworpen en opnieuw vormgegeven, waarbij toekomstbestendigheid centraal stond. Voor surfers werd een strandhotel ontworpen. De meest creatieve ideeën kwamen tot uiting en er werd letterlijk met enthousiasme gebouwd!


Een Integraal Kind Centrum (IKC) werd bedacht en uitgewerkt door leerlingen binnen het sociale domein. Van de inrichting van de ruimtes voor elke doelgroep die gebruik maken van een IKC tot aan de kennis en disciplines die nodig zijn om een IKC te runnen. Ook hier stond de creativiteit centraal en werden er vele moodboards gemaakt en gepresenteerd.


Pitch en prijsuitreiking
De HBO Experience werd bij ieder domein afgesloten met een pitch per groep waarin de uitgewerkte opdrachten werden gepresenteerd. Aan de hand van jurypunten gegeven door HZ-docenten, studenten én leerlingen werd een winnende groep bepaald die met een HZ prijs naar huis ging! Voor veel leerlingen was dit een eerste HZ kennismaking en werden vol enthousiasme ondergedompeld in het studeren op de HZ!