‘Cold turkey on waste - going circular!’
Wat is nodig om afval volledig uit te bannen? Op dinsdag 2 oktober is er een bijeenkomst bij HZ University of Applied Sciences in Middelburg, waarbij uitdagingen en oplossingen besproken worden ten aanzien van de circulaire economie en afval. Er zijn drie inspirerende sprekers die in discussie gaan met het publiek, er zijn diverse workshops waarin gewerkt wordt aan oplossingen en de documentaire A Plastic Ocean wordt vertoond. Geïnteresseerden zijn van harte welkom.
Sprekers die inspireren
Drie sprekers benaderen het onderwerp afval, maar ook het voorkomen van afval, vanuit hun diverse achtergronden. Ze prikkelen en activeren de aanwezigen in 20 minuten tijd.
Willem Böttger is lector Biobased building aan de HZ en Avans Hogeschool via het Centre of Expertise Biobased Economy. Jisk Drijver werkt bij Urban Mining Corporation, waar hij bijdraagt aan circulaire oplossingen. Marc van der Heijden is de drijvende kracht achter Triboo en EverUse en expert in het hergebruik van grondstoffen.
Programma ‘Cold turkey on waste- going circular!’
Documentary: A Plastic Ocean 14:00 – 16.00 uur
Coffee & Tea 16:00 – 16:15 uur
Official opening 16:15 – 16:25 uur
Marc van der Heijden – Triboo & EverUse 16:30 – 16:50 uur
Jisk Drijver – Urban Mining Corporation 17:00 – 17:20 uur
Willem Böttger – HZ Lector Biobased 17:30 – 17:50 uur
Group discussions 18:00 – 18:20 uur
Drinks and chats with snacks 18:30 – 19:15 uur
Documentary: A Plastic Ocean 19:15 – 21:00 uur
Er wordt bovendien niet alleen gepraat deze dag: vanaf 9 uur ’s morgens gaat een groep jongeren ‘ploggen’ (troeptrimmen) langs het kanaal en de Veste rondom Middelburg.
Locatie en tijd
HZ University of Applied Sciences, Het Groene Woud 1, 4331NB Middelburg
Aanmelden
Deelname is gratis. Wel vragen we een actieve bijdrage: een oplossingsgerichte houding en het aan willen gaan van duurzame relaties om te werken aan het uitbannen van afval.
Aanmelden kan via ruth.vennekens@hz.nl. Wanneer u ‘A Plastic Ocean’ wilt zien, horen we graag of u de vroege of late vertoning wilt bezoeken. Het aantal plekken is beperkt.
.......................
De sprekers
Willem Böttger is lector Biobased Building aan de HZ en Avans Hogeschool via het Centre of Expertise Biobased Economy. Willem houdt zich met name bezig met onderzoek naar bouwen met Biobased materialen. Inmiddels is het algemeen bekend dat het gebruik van fossiele grondstoffen eindig is en schadelijk voor het milieu. Een alternatief is het gebruik van biobased materialen, die bestaan uit grondstoffen gewonnen uit hernieuwbare bronnen. Voorbeelden van deze materialen zijn vlasisolatie, biocomposieten, hout, stro, kalk-hennep, mycelium (paddestoelen), (lokaal) bamboe, schelpen, materialen uit algen en wieren.
Jisk Drijver heeft ruime ervaring in Operations Management en manufacturing. Hij werkt bij Urban Mining Corporation, waar hij bijdraagt aan circulaire oplossingen.
Steden veroorzaken een groot verbruik van materialen. Een groot deel van de materialen die dagelijks geconsumeerd worden, kunnen opnieuw als grondstof dienen voor producten. Urban Mining Corporation focust op innovatieve technologieën voor nauwkeurige sortering van deeltjes bij hoge capaciteit om deze grondstoffen te delven uit het afval van steden.
Marc van der Heijden is de drijvende kracht achter Triboo en EverUse. Marc denkt in oplossingen en mogelijkheden, waarbij hij kijkt naar de hele keten van de producten die door Triboo en EverUse worden ontwikkeld. TRIBOO ontwerpt, levert en onderhoudt circulaire inrichting die mensen in beweging brengt. Samen maken ze circulaire transformatie mogelijk met innovatieve technieken. Ze transformeren afval naar spraakmakende inrichting. Niks wordt weggegooid, want alle grondstoffen krijgen een nieuw leven. Bijvoorbeeld 3D-geprinte stoelen van oude koelkasten, kasten en bureaus van geupcyclede fibres en Cradle to Cradle systeemwanden die keer op keer op keer kunnen worden hergebruikt. Ook bij EverUse worden producten niet weggegooid en grondstoffen volledig opnieuw gebruikt bij het vervaardigen van circulaire isolatie uit papierafval in Nederland.
Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Ruth Vennekens, docente HZ University of Applied Sciences, e-mail: ruth.vennekens@hz.nl, tel. 06-12090028