Christos Latsos promoveert op de smaak van Rhodomonas salina

Christos Latsos van de onderzoeksgroep Aquaculture in Delta Areas van de HZ University of Applied Sciences promoveert dinsdag 29 maart op zijn onderzoek ‘Rhodomonas unravelled’. Hierin heeft hij het potentieel van de algensoort Rhodomonas salina voor de voeder- en voedingsmiddelenindustrie onderzocht.

De alg is een belangrijke grondstof voor de aquacultuur en de kweek van schaal- en schelpdieren, maar er zijn ook mogelijkheden om er eindproducten van te maken, zoals een visbouillon of mayonaise. Het blijkt dat deze alg een hoge umamismaak heeft in vergelijking met andere organismen zoals zeewier. In zijn onderzoek heeft Christos zich gericht op het optimaliseren van de productie en kwaliteit en smaak van de rode alg.

Hiervoor heeft hij verschillende kweekmethoden en -omstandigheden onderzocht. Hij keek bijvoorbeeld naar de lichtintensiteit en -kwaliteit, de zuurgraad (pH) en het zoutgehalte. Zijn experimenten vonden plaats in kleine en semi-grote fotobioreactoren. Het onderzoek maakte deel uit van Valgorize. Dit Interreg 2 Zeeën-project richt zich op het benutten van zeewier en algen met een verbeterde smaak voor de Europese consument.

Promotie

Christos promoveert 29 maart om 16.15 uur aan de Rijksuniversiteit Groningen. De ceremonie vindt plaats in de Aula van het Academiegebouw aan de Broerstraat 5 in Groningen. Als promovendus is hij verbonden aan de Faculteit der Natuurwetenschappen en Techniek van de Rijksuniversiteit Groningen. Prof. dr. K.R. Timmermans is zijn promotor.

Iedereen kan de verdedigingsceremonie bijwonen via deze livestream. Mensen die zijn proefschrift willen ontvangen, kunnen dit formulier invullen: