Chemiestudenten beginnen hun jaar met het brouwen van bier

Zo’n zestig eerstejaars chemiestudenten van HZ University of Applied Sciences zijn hun schooljaar begonnen met het brouwen van bier. De nieuwkomers hebben in hun eerste week een rondleiding gehad in stadsbrouwerij Slot Oostende in Goes van oud-chemiestudent en bierbrouwer Jens van Stee. Onder begeleiding van hem en HZ-docenten hebben ze later zelf een Blonde Jacoba, één van de bieren van Slot Oostende, proberen te maken.

Chemiestudenten brouwen bier 2


De brouwsels worden over een paar weken gekeurd. Het was de vierde keer dat de opleiding Chemie het jaar op deze wijze opende. Docent-onderzoeker Tanja Moerdijk nam het initiatief. “Zo’n tien jaar geleden stond ik zelf in dit lab”, zei de brouwer donderdag. “Door mijn opleiding heb ik een scheikundige blik op het brouwen. Ik merk dat bijvoorbeeld doordat ik veel experimenteer met smaken.”

Volgens hem leren de studenten veel van deze opdracht. “Je leert secuur en schoon te werken, zodat er een lekker product ontstaat. Verder moeten ze noteren wat ze doen en samenwerken in team. Het zijn zaken die je allemaal nodig hebt tijdens je opleiding.”

Bottelen

De studenten gaan de biertjes over een aantal weken bottelen in flesjes met een door henzelf ontworpen etiket waarna de jurering door Van Stee volgt. “Ik heb de vorige keren best wat lekkere biertjes geproefd, maar van sommige was de kwaliteit heel wat minder.”

Omroep Zeeland heeft aandacht besteed aan de bijzondere opening van het schooljaar.

Chemiestudenten brouwen bier 1