Biobased lectoren spreken lectorale rede uit

Lectoren Willem Böttger en Dorien Derksen spraken op 13 april hun lectorale rede uit. Vervolgens zijn ze officieel geïnstalleerd als lector. De twee lectoren zijn beiden verbonden aan het Centre of Expertise Biobased Economy en doen praktijkgericht onderzoek naar biobased materialen. In onderstaande publicatie leest u interviews met de lectoren en een aantal sprekende voorbeelden biobased belevenissen.  


Praktijkgericht onderzoek

Inmiddels is het algemeen bekend dat het gebruik van fossiele grondstoffen eindig is en schadelijk voor het milieu. Een alternatief is het gebruik van biobased materialen, die bestaan uit grondstoffen gewonnen uit hernieuwbare bronnen. 

Biobased Bouwen
Willem Böttger en kenniskringleden doen praktijkgericht onderzoek naar biobased materialen die geschikt zijn voor bouw en infra. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar milieuvoordelen, maar vooral ook naar de extra toegevoegde waarden. Voorbeelden van deze materialen zijn vlasisolatie, biocomposieten, hout, stro, kalk-hennep, mycelium (paddestoelen), (lokaal) bamboe, schelpen, materialen uit algen en wieren.

Biobased Marine Specialties
Dorien Derksen doet samen met kenniskringleden praktijkgericht onderzoek naar 'bioprospecten'. Hierbij wordt onderzocht of marine organismen bioactieve stoffen bevatten en hoe deze benut kunnen worden. Dit onderzoek doen zij samen met het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. 

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×