Zondag 12 mei is de Dag van de Verpleging. Op deze dag wordt wereldwijd door verpleegkundigen en verzorgenden de geboortedag van Florence Nightingale, de grondlegster van het verpleegkundig beroep, herdacht en gevierd. De International Council of Nurses bepaalt elk jaar een thema. Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland heeft dit thema vertaalt naar: “ Ik sta stil bij de zorg. Even niet hollen, maar stilstaan” (V&VN, 2019).

Maandag wordt door middel van een traktatie aan de studenten van de opleiding Verpleegkunde 12 mei, De dag van de Verpleging, herdacht. Vanaf vrijdagmiddag siert de vlag van de Dag van de verpleging HZ.

Studenten en medewerkers over zorg
Ook de opleiding verpleegkunde staat stil bij de dag van de verpleging op 12 mei en wil haar steentje bijdragen aan dit thema. Studenten en collega’s hebben stil gestaan en hebben door middel van onderstaande quotes uiting gegeven aan de mooiste beroep ter wereld. De zorg voor de ander.

(Bericht gaat verder onder de foto)


Eva v.d. Sar, eerstejaars student: “Verpleegkunde is het vak wat je met je hoofd én hart doet. Voor verpleegkunde ben je in de wieg gelegd. Zonder passie kom je nergens als verpleegkundige. De waardering die je krijgt als verpleegkundige, dat is het mooist. Een hand vasthouden, of een luisterend oor, dat is onze kracht. Een verpleegkundige ben je niet alleen op werk, maar dat ben je 24/7”

Romy Verburg, derdejaars studente: “Werken in de zorg, dat doe je met gevoel. Doe je ook dit werk? Dan weet je wat ik bedoel. Je doet alles voor je mensen, je staat altijd voor ze klaar. Het geeft zoveel voldoening, ook al is het soms best zwaar. Soms is luisteren de beste zorg die je kunt verlenen. Goede zorg is voelen en denken, niet rekenen. Mijn werk is altijd een verrassing. Soms weet ik niet eens welke dag het is. Soms moet je als zorgverlener je tranen inhouden en het verdriet van de zorgvrager veranderen in een lach”

Nine Ngoumout, vierdejaars studente: “Verpleegkundige zijn is soms hard werken maar je krijgt op de momenten dat je even stilstaat zoveel terug! Verpleegkundige zijn is werken met je hart.  Alle tijd nemen voor je patiënt is de beste manier om geen seconde te verliezen” (gebaseerd op quote van Nicolas Bouvier)

Rinske van der Endt, instructeur: “Het mooiste compliment blijft altijd als je zorgvrager hoopvol vraagt: Bent u er morgen weer? Dan weet je dat je het goed doet! Rennen, vliegen, organiseren maar vooral heel veel waardering van tevreden zorgvragers”

Merel Marterus, docent: “Ze is zichtbaar en toegankelijk voor de cliënt, zijn systeem en andere professionals. Ze communiceert met gemak en plezier IRL en digitaal met iedereen. Want communicatie is één van haar superpowers. Ze weet dat ze nog lang moet werken. En dat ze dat haar hele carrière in deze sector kan doen. Ze zorgt goed voor zichzelf” (BN, 2020)

Marcel Duifhuizen, opleidingscoördinator: “Verpleegkunde anno 2019 betekent met de zorgvrager aandacht geven aan positieve gezondheid en proactieve gezondheidspatronen. Vanuit ziekte geredeneerd vraag je je af “Hoe Houd ik het vol, hoe overleef ik?”, Vanuit gezondheid gedacht vraag je je af “Hoe kan ik bloeien?” Doordat lange tijd ziekte centraal heeft gestaan en mensen de zorg in handen gingen leggen van professionals, is men bijna verleerd de eigen regie te voeren bij een ziekte. Verpleegkunde stelt in haar professionele doel “gezond centraal” centraal in de relatie met de zorgvrager. Zorg vertaalt zich daarbij in individuele aandacht geven aan de mens achter de zorgvrager. Regelmatig samen even stilstaan. Verpleegkunde is een prachtig veelomvattend vak!”

Frank Rothuis, academiedirecteur: “To make a difference in someone’s life you don’t have to be brilliant, rich, beautiful, or perfect. You just have to CARE”

Lees meer over het leven en het werk van Florence Nightingale.