Biobased Bouwen

Inmiddels is het algemeen bekend dat het gebruik van fossiele grondstoffen eindig is en schadelijk voor het milieu. Een alternatief is het gebruik van biobased materialen, die bestaan uit grondstoffen gewonnen uit hernieuwbare bronnen. Voorbeelden van deze materialen zijn vlasisolatie, biocomposieten, hout, stro, kalk-hennep, mycelium (paddestoelen), (lokaal) bamboe, schelpen, materialen uit algen en wieren. 

Het lectoraat Biobased Bouwen doet in samenwerking met bedrijven en studenten praktijkgericht onderzoek op het gebied van Biobased Bouwen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het milieuvoordelen, maar vooral ook naar de extra toegevoegde waarden. Want Biobased materialen hebben over het algemeen goede mechanische eigenschappen bij een licht gewicht, goede isolatiewaarde, goede geluid- en trillingdemping, goede vochtregulerende en anti-bacteriële werking en een eigenzinnige uitstraling. Zo is het lectoraat concreet bezig met het testen van de geluidsabsorberende, anti-bacteriele, en thermo-hygrische eigenschappen van allerlei nieuwe biobased materialen, het ontwerpen, bouwen en monitoren van real-scale demonstratieprojecten als de biocomposietbrug in Eindhoven en een biobased huis in Zeeland en begeleiden van bedrijven in hun zoektocht naar miliuevriendelijker materialen.De kennis die voortkomt uit het onderzoek draagt uiteindelijk bij aan een CO2-neutrale, energieneutrale en vooral ook materiaal-neutralesamenleving.

Willem Böttger is lector van dit lectoraat, dat onderdeel is van het Centre of Expertise Biobased Economy, een samenwerkingsverband van HZ en Avans.

Contactpersoon voor het lectoraat Biobased Bouwen is Han van Osch. Hij is bereikbaar via han.van.osch@hz.nl. 

Onderzoekers

Projecten

CBCI

Biobased Bouwen

Bekijk alle projecten
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×