Aquaculture in Delta Areas

Het lectoraat Aquaculture in Delta Areas ondersteunt ondernemers in de aquacultuursector door hun kennisvragen praktijkgericht te onderzoeken.

De vraag naar seafood stijgt wereldwijd. Steeds meer mensen eten vis en zeevruchten, omdat het gezond en lekker is. Het aanbod van vis, schaal- en schelpdieren uit wildvangst stagneert echter. Om toch te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar seafood is een meer gecontroleerde productie nodig: aquacultuur.

Zeeuwse traditie

Zeeland kent een lange traditie op het gebied van zilte aquacultuur. De provincie ligt in een deltagebied en het zoute water is nabij. Zeeland is een perfecte locatie voor het duurzaam kweken van vis, schaal- en schelpdieren. Zeeuwse ondernemers lopen voorop in het telen van algen, wieren, wormen, kreeft en vis.

Innovatievraagstukken

Toch staat aquacultuur in de kinderschoenen in vergelijking met de landbouw. Aquacultuurondernemers hebben veel kennisvragen en uitdagingen op het gebied van innovaties. Deze gaan bijvoorbeeld over hoe zij hun producten kunnen optimaliseren, welke nieuwe soorten ze zouden kunnen kweken en welke technieken het beste zijn.

De onderzoeksgroep Aquaculture in Delta Areas ondersteunt de ondernemers met onderzoek naar dit soort vragen. Zij doen dit vaak in samenwerking met andere kennisinstellingen en adviesbureaus. Ook werken de onderzoekers en studenten samen met mensen uit de beroepspraktijk. Het onderzoek vindt vaak plaats in het veld of in het SEA-Lab in Vlissingen. De onderzoeksgroep verzorgt tevens trainingen en cursussen over aquacultuur.

Lectoren: Klaas Timmermans en Jasper van Houcke.

Projecten

Wier & Wind

Aquaculture in Delta Areas

CoastObs

Aquaculture in Delta Areas

Tongkweek: Ja-Natuurlijk

Aquaculture in Delta Areas

Bekijk alle projecten