Aquaculture in Delta Areas

Wereldwijd stijgt de vraag naar seafood. De wereldbevolking neemt toe en steeds meer mensen eten vis en zeevruchten omdat het gezond is. Het aanbod van vis, schaal- en schelpdieren uit wildvangst stagneert daarentegen. Om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar seafood is een meer gecontroleerde productie, oftewel aquacultuur, nodig.

Zeeuwse traditie
De provincie Zeeland heeft een lange traditie als het gaat om zilte aquacultuur. De provincie ligt in een deltagebied en het zoute water is nabij; een perfecte locatie voor duurzaam kweken van vis en schaal- en schelpdieren. Veel Zeeuwse ondernemers lopen voorop in het telen van algen, wieren, wormen, kreeft en vis.

Innovatievraagstukken duurzame kweek
Toch staat de aquacultuur nog maar in de kinderschoenen als je het vergelijkt met de landbouw. De ondernemers in aquacultuur lopen tegen tal van kennisvragen en innovatie-uitdagingen aan. Hoe bijvoorbeeld hun productie te optimaliseren, wat de mogelijkheden zijn om nieuwe soorten te kweken of welke technieken beter zijn.

Praktijkgericht onderzoek 
De onderzoeksgroep Aquaculture in Delta Areas ondersteunt deze ondernemers door vragen praktijkgericht te onderzoeken. Zij doen dit vaak in samenwerking met andere kennisinstellingen en adviesbureaus. In projecten werken lectoren, docentonderzoekers, projectmedewerkers en studenten samen met vertegenwoordigers uit de beroepspraktijk. Het onderzoek voeren zij uit op locatie, in het veld of in het speciaal ingerichte SEA-Lab. Naast het uitvoeren van onderzoek, geeft de onderzoeksgroep trainingen en cursussen op het gebied van aquacultuur.

Contact 
Heeft u vragen of opmerkingen? Dan kunt u contact opnemen met Jasper van Houcke, coördinator van de onderzoeksgroep Aquaculture in Delta Areas. 

Projecten

Wier & Wind

Aquaculture in Delta Areas

CoastObs

Aquaculture in Delta Areas

Tongkweek: Ja-Natuurlijk

Aquaculture in Delta Areas

Bekijk alle projecten