01 jun. - 02 jun.

donderdag 01 juni
t/m
vrijdag 02 juni
9:00 - 17:00 uur

Hotel Westduin
Westduin 1, 4371 PE Koudekerke, Netherlands

Bouwen aan een veerkrachtige Scheldedelta

Werkconferentie op 1 en 2 juni in Vlissingen door HZ Delta Academy en Rijkswaterstaat.

U wordt uitgedaagd mee te bouwen!
Zoals alle delta’s is de Scheldedelta rijk aan natuur; een knooppunt van trekroutes van vissen en vogels. Daarnaast is de Scheldedelta een productief en veilig gebied voor mensen. De Oosterschelde is rijk aan schelpdieren, de kust wordt goed bezocht door toeristen en het Westerschelde-estuarium is druk bevaren. De gevolgen van zeespiegelstijging, bodemdaling, achteruitgang van natuur en bevaarbaarheid voor steeds grotere schepen beïnvloeden dit gebied op dit moment en in de toekomst. Hoe kunnen we omgaan met deze effecten?

Op naar een veerkrachtig deltagebied
De samenleving is gebaat bij een veerkrachtig deltagebied waarin deze effecten opgevangen worden en waar een goede balans is tussen waterveiligheid, bereikbaarheid en natuur. Dit zijn grote uitdagingen voor eco-engineering, civiele techniek en water management. Deze praktijk is tevens een goede leerschool voor studenten. Rijkswaterstaat en Delta Academy, onderdeel van HZ University of Applied Sciences, organiseren de werkconferentie “Bouwen aan een veerkrachtige Scheldedelta”.

Tijdens deze werkconferentie presenteren onderzoekers resultaten uit recent praktijkgericht onderzoek naar slim sedimentbeheer, ruimtelijke adaptatie en het herstellen van de natuurlijke dynamiek en biodiversiteit. Ook komen de pilots van de Vlaamse en Nederlandse partners binnen het project Smartsediment aan bod: innovatief sedimentbeheer draagt hier direct bij aan natuurherstel. En nieuwe ideeën voor de Scheldedelta worden besproken aan de hand van ervaringen met bouwen met de natuur in de Waddenzee, Eems Dollard (D/NL), Galveston Bay (US) of andere estuaria, kustzones en getijdebekkens.

Living Lab Eco-Engineering Scheldedelta
Na afloop van de werkconferentie wordt het startsein gegeven voor het Living Lab Eco-engineering Scheldedelta.

Heeft u interesse in deelname? Bekijk dan het programma en de workshops van de werkconferentie Bouwen aan een Veerkrachtige Delta en meld u aan*.  

En heeft u een prangende vraag? Dan kunt u terecht bij Marijke van de Voorde (marijke.van.de.voorde@hz.nl).

*Voor sommige deelnemers wordt afgerekend. Voor andere deelnemers bedragen de kosten EUR 90,-. 

De werkconferentie wordt mede mogelijk gemaakt door: 

Dit congres is mede gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland (vanuit het project Smartsediment), het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu.

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×