Educatieve games
Hoe maak je leerlingen in het basisonderwijs digitaal vaardig op het gebied van online veiligheid? Studenten van Leraar Basisonderwijs gaan samen aan de slag met studenten van HBO-ICT om dit aan te pakken. Ze gaan samen educatieve games ontwikkelen voor de bovenbouw van het Zeeuwse basisonderwijs.
Samen brainstormen
De studenten zijn gestart met een kick-off bijeenkomst. In groepjes gaan ze de gameconcepten ontwikkelen. De games zijn educatief en gericht op digitale geletterdheid van de jonge doelgroep. De eerstejaars ICT studenten nemen de ontwikkeling van de game voor hun rekening, de tweedejaars Leraar Basisonderwijs zorgen voor inspiratie die past bij de leefwereld van de jonge doelgroep. De studententeams zijn meteen gestart met creatieve brainstormsessies.
Van mindmaps tot escape rooms
In het HZ-restaurant is het druk met studenten die zich buigen over laptops én over de verzamelde ideeën.
HBO-ICT student Xander en pabo-studente Iris vertellen: ”We willen een game ontwikkelen over hoe je kunt ontdekken of nieuws fake nieuws is of niet. Dit is een heel actueel thema. We hebben nu een mindmap gemaakt met alle ideeën voor het soort game, bijvoorbeeld een racing game, puzzelgame, sport game of adventure game.” “De komende periode maken we een prototype en daarna gaan we coderen. Tussentijds toetsen we de ideeën bij de basisschoolleerlingen”, vertelt Jens.
De studenten zijn enthousiast over de samenwerking. “Het is mooi om nu toe te kunnen passen wat we de afgelopen periode hebben geleerd,” zegt Xander. Aan een andere tafel wordt een escape room spel uitgedacht. “We hebben creatieve ideeën verzameld. Het is voor ons nieuw om zo samen te werken met een andere opleiding én om straks een product op te moeten leveren,“ zegt Issa. De studenten uit zijn groep zijn eensgezind: ”Het is een leuk project!”

Leerzaam
Docent Elio Tolhoek van HBO-ICT: “Het is een leerzame opdracht voor onze eerstejaars studenten. Ze ontwikkelen natuurlijk hun technische vaardigheden, maar ook hun soft skills. Zo leren ze onder meer samen te werken met verschillende stakeholders en om te communiceren met de klant.’ De studenten van Leraar Basisonderwijs vullen een andere rol in in het project. “De toekomstige leerkrachten zijn de expert in deze opdracht en denken mee. Ze kunnen zich hiermee voorbereiden op hun toekomstige beroep, waarin ze als professional ook adviezen moeten geven aan bijvoorbeeld ouders”, aldus pabo-docent Diemer van Wijk.
Testen
Als de games ontwikkeld zijn, gebruiken de pabo-studenten die op hun stageplaats. Zo worden op een groot aantal basisscholen in Zeeland de games getest door de jonge doelgroep.