Wouter is bijna klaar met zijn mbo-opleiding. Vandaag bezoekt hij de open dag van de HZ voor de opleiding Engineering. Samen met moeder Sandra. “Ik gun Wouter een school waar docenten je bij naam kennen en waar ze je helpen als het even wat minder gaat.”

Sandra werkt zelf in het onderwijs en kijkt dus met extra interesse met Wouter mee. “We kunnen heel goed met elkaar praten. We zijn veel in de weer met open dagen en beurzen. Volgens mij vindt Wouter niet dat ik me er te veel mee bemoei.” Wouter: “Klopt, en anders laat ik het ook wel merken hoor!” Sandra: “We moeten straks nog anderhalf uur terug in de auto, dus dan kunnen we de dag gezellig doornemen.”

Ken je kind

Sandra probeert ervoor te zorgen dat de ondersteuning niet overslaat in bemoeienis. “Ik denk dat iedere ouder zich de vraag stelt hoe intensief ze zich met de keuze van hun kind moeten bemoeien. Denk je actief mee? Blijf je op de achtergrond? Stuur je bij of laat je het los? Ik denk dat daar maar één advies over te geven valt: kén je kind. Want niemand is hetzelfde.”

Persoonlijke benadering

Of Wouter de juiste studierichting kiest, daar hoeft Sandra zich niet druk over te maken. “Wouter is een echte techneut, dus Engineering past helemaal bij hem. Als moeder let ik vooral op de sfeer en de persoonlijke benadering van een opleiding. Ik gun Wouter een school waar docenten je bij naam kennen en waar ze je helpen als het even wat minder gaat.”

Spreek met studenten

Tijdens open dagen praten Wouter en Sandra graag met studenten van de opleiding. Sandra: “Zij vertellen heel puur over hun opleiding en het leven als student. Ze spreken ook dezelfde taal. Het is fijn om het verhaal te horen van iemand met wie je je kan identificeren. Heel belangrijk, want een studiekeuze gaat niet alleen over wat je leert. Het gaat over vier jaar van je leven.” 

Huisvesting

Sandra en Wouter informeerden tijdens de Open Dag meteen naar de huisvesting in Vlissingen. Sandra: “Ook dat neem je mee in de voor- en nadelen van een studiekeuze. Hoe makkelijk is het om aan een kamer te komen? En waar kom je dan terecht?” Want dat Wouter een kamer nodig heeft, dat is zeker. “Ik woon nu op meer dan 100 kilometer afstand, dus dat wordt anders een lange fietstocht. Gelukkig lijkt er in Zeeland nog voldoende ruimte te zijn!”


Last modified on: 10-07-2024
Share: