Fresh Layer: onderzoek naar een eetbaar laagje plastic
De onderzoeksgroep Marine Biobased Specialties (MBBS) van de HZ staat dit jaar op de Dag van de Wetenschap in de ZB in Middelburg. De onderzoekers laten zaterdag 1 oktober zien dat je plastic kunt maken van zeewier. Dit is volledig afbreekbaar en je kunt het nog eten ook.
In de bibliotheek aan de Kousteensedijk staan zij met appels waaromheen een laagje van eetbaar plastic zit, gemaakt van zeewier. Het onderzoek naar duurzaam, eetbaar verpakkingsmateriaal is onderdeel van het onderzoek Fresh Layer.
Plastic is slecht voor het milieu. Het is nauwelijks te recyclen en als het in zee terechtkomt ontstaat er een plasticsoep die schadelijk is voor flora en fauna. Er is dus veel aan gelegen om hiervoor een alternatief te verzinnen.
Bruin zeewier
De onderzoeksgroep MBBS kijkt met name naar de onzichtbare, eetbare beschermingslagen rondom voedselproducten. Zulke ‘fresh layers’ moeten functioneel, afbreekbaar en bovenal eetbaar zijn. De onderzoekers kijken naar welke criteria nodig zijn om het toepasbaar te maken en welke bioplastics en toevoegingen je kunt gebruiken. Polysacharide alginaat, een stof die veel voorkomt in bruin zeewier, is de basis voor de duurzame verpakkingen. De onderzoekers willen weten welke verhoudingen je van deze stof moet gebruiken in combinatie met andere stoffen en weekmakers.
Ze kijken ook of je met zo’n onzichtbaar laagje de houdbaarheid van voedselproducten kunt verlengen. Daarnaast zijn de waterdoorlaatbaarheid, sterkte, structuur en geur van de materialen belangrijk.