Veelgestelde vragen

Laatste update: 11 oktober

Omdat we ons kunnen voorstellen dat er vragen leven, hebben we een FAQ opgesteld. De informatie kan worden aangepast op basis van de adviezen van het RIVM of het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ga direct naar:

Specifieke vragen die alleen gelden voor studenten, studiekiezers of medewerkers vind je via onderstaande links:

Onderwijs en onderzoek op de HZ

Hoe ziet het onderwijs er momenteel uit?

Hogescholen mogen sinds het studiejaar 2021-2022 weer onderwijs verzorgen zonder dat er 1,5 meter afstand hoeft te worden gehouden. We zijn er erg blij mee jullie weer (vaker) op de HZ te mogen ontvangen!

On-campus en online onderwijs
Je krijgt als student dit studiejaar een combinatie van onderwijs op de HZ-locatie(s) en online onderwijs. We gaan uit van on-campus activiteiten, omdat onderwijs meer is dan kennisoverdracht. Het draait ook om anderen leren kennen en om jezelf te leren kennen. We willen daarnaast ook de positieve ervaringen van het online onderwijs gebruiken, daar waar het kan en past. Zo kunnen we hoorcolleges bijvoorbeeld online organiseren en projectwerk en sociale activiteiten op de HZ.

Roosters
Hoe de verhouding tussen het on-campus en online onderwijs is, hangt onder meer af van je opleiding (denk aan de hoeveelheid praktijklessen) en ook in welk jaar van je studie je zit. Je rooster vind je in MyHZ.

Veilig onderwijs en maatregelen

Welke maatregelen gelden er op de HZ?

De HZ doet er alles aan om jouw bezoek op een veilige manier te laten verlopen. Volg daarom de regels op de HZ op. Om het onderwijs veilig te kunnen houden, gelden deze voorwaarden:

 • De looproutes op de locaties blijven gelden, volg de bewegwijzering.
 • We verzoeken je om met coronasymptomen niet naar de HZ te komen. Dit geldt ook als een huisgenoot kortademig is koorts heeft.
 • De inmiddels bekende hygiënemaatregelen blijven gelden. Deze communiceren we ook in de gebouwen.
Welke maatregelen zijn er genomen in de gebouwen?

Op beide HZ-locaties zijn extra hygiënemaatregelen genomen:

 • Handhygiëne
  Op diverse punten vind je ontsmettingszuilen voor je handen. Ook zijn desinfectiemiddelen beschikbaar in alle lokalen en kantoorruimten.
 • Extra schoonmaakrondes
  Beide locaties worden extra schoongemaakt.
 • Ventilatie
  Het gebouw aan de Edisonweg wordt extra geventileerd. Twee uur voor de opening van de school worden dagelijks alle ramen opengezet. Ook tijdens de openingstijden verzoeken we je om zoveel mogelijk de ramen en deuren open te houden/zetten om zo goed te ventileren. Het Groene Woud heeft een modern ventilatiesysteem. Dit wordt dagelijks twee uur voor de opening aangezet, ook de luchtvochtigheid is aangepast.
Moet ik een mondkapje dragen op de HZ?

Het dragen van een mondkapje in de gebouwen is niet verplicht. Een mondkapje is wel verplicht als je met meerdere reizigers gebruik maakt van een HZ-auto. Ook dan kun je er een krijgen bij een van de recepties.

Moet ik een zelftest doen om de HZ te mogen bezoeken?

Studenten en medewerkers worden vanuit de overheid dringend geadviseerd om twee keer per week een zelftest te doen voordat ze naar de hogeschool komen. Je helpt hiermee om coronabesmettingen snel op te sporen.

Je kan zelftesten aanvragen via zelftestonderwijs.nl. Zelf testen is een vrije keuze en geen voorwaarde om naar de HZ te mogen komen.

Moet ik gevaccineerd zijn om de HZ te mogen bezoeken?

Door je te laten vaccineren kun je jezelf ook beschermen en bijdragen aan een veilige onderwijsomgeving. Vaccineren is een vrije keuze en geen voorwaarde om naar de HZ te mogen komen.

Wat als ik liever niet naar de HZ kom?

Wil je wegens gezondheidsredenen van jezelf of van een van je naasten liever niet naar de HZ komen? Meld dit dan bij je opleidingscoördinator (als je student bent) of je leidinggevende (als je medewerker bent). Samen kijken jullie of er een oplossing nodig en mogelijk is.

Hoe reis ik het beste naar de HZ?

Kom zoveel mogelijk met eigen vervoer. Maak ook gebruik van de (deel)fiets als dat mogelijk is. Reis enkel met het openbaar vervoer voor noodzakelijke reizen. Onderwijs activiteiten op de HZ kunnen gezien worden als noodzakelijk.

Het dragen van een niet-medisch mondkapje in de bus, trein, tram en metro en op de veerboten verplicht. Meer informatie vind je hier.

Gezondheid en hygiëne

Wat kan ik zelf doen?

Zorg zoals altijd voor persoonlijke hygiëne. De belangrijkste maatregelen zijn simpel:

 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Of gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg
 • Was of desinfecteer je handen na hoesten of niezen
 • Gebruik een handdesinfecterend middel op alcoholbasis als water en zeep niet beschikbaar zijn
 • Reinig en desinfecteer regelmatig aangeraakte objecten en oppervlakken
 • Schud geen handen
Wat te doen bij gezondheidsklachten?

Heb je gezondheidsklachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak of reuk? Heb je koorts of ben je benauwd? Kijk dan goed of je wel of niet de HZ mag bezoeken.

Bescherm zonodig jezelf en anderen en laat je testen. Je kunt een afspraak maken via 0800-1202 of via coronatest.nl. De test is gratis.

Wat te doen bij besmetting?

Is er COVID-19 bij jou of iemand in jouw huishouden vastgesteld? Werk mee aan een veilige hogeschool, bekijk in het stappenplan wat je moet doen. Indien van toepassing: geef het ook door aan je huisvestingsbedrijf zoals APV of Villex.

Wat te doen bij quarantaine?

We vertrouwen er op dat je -als dat nodig is- in (thuis)quarantaine gaat volgens de richtlijnen die in Nederland gelden. Als je in quarantaine moet vanwege een reis vanuit een oranje of rood gebied, een besmetting of een contactonderzoek, meld dit dan op de HZ.

 • Ben je student? Meld je dan bij je opleidingscoördinator. Er worden afspraken met je gemaakt over het volgen van het onderwijs zodat je geen onnodige vertraging oploopt.
 • Ben je medewerker? Meld je bij je leidinggevende voor verdere afstemming.