Veelgestelde vragen

Laatste update: 15 februari

Omdat we ons kunnen voorstellen dat er vragen leven, hebben we een FAQ opgesteld. De informatie kan worden aangepast op basis van de adviezen van het RIVM of het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ga direct naar:

Specifieke vragen die alleen gelden voor studenten, studiekiezers of medewerkers vind je via onderstaande links:

Onderwijs en onderzoek op de HZ

Hoe ziet het onderwijs er momenteel uit?

I.v.m. de lockdown vindt vrijwel al het onderwijs online plaats, op praktijkonderwijs na. Je wordt hier zonodig over geïnformeerd door je opleiding.

Voor het onderwijs geldt: online onderwijs waar het kan en 'on campus' waar het 'moet'. Je krijgt als student dus een combinatie van online onderwijs en onderwijs op de HZ-locatie(s). Hoe de verhouding hiertussen is hangt onder meer af van je opleiding (denk aan de hoeveelheid praktijklessen) en ook in welk jaar van je studie je zit.

Mag ik voor onderzoek werken op de HZ?

I.v.m. de lockdown mag onderzoek alleen op HZ-locaties worden uitgevoerd als dit thuis niet mogelijk is.

Het praktijkgericht onderzoek door studenten en medewerkers mag doorgaan op de locaties van de HZ, mits dit past binnen de instructies van het RIVM en de GGD. Als je toegang tot de laboratoria wenst, kun je je wenden tot de opleidingscoordinator of de coordinator van de onderzoeksgroep.

Op locatie

Zijn de gebouwen van de HZ open?

I.v.m. de lockdown worden de lessen online verzorgd. Medewerkers werken thuis, tenzij werken op de HZ noodzakelijk is.

Ja, de gebouwen zijn open. De HZ verzoekt studenten en medewerkers echter nog steeds om, waar mogelijk, om thuis te werken en te studeren.

Welke maatregelen zijn er genomen in de gebouwen?

Op beide HZ-locaties zijn extra hygiënemaatregelen genomen:

 • Handhygiëne
  Op diverse punten vind je ontsmettingszuilen voor je handen. Ook zijn desinfectiemiddelen beschikbaar in alle lokalen en kantoorruimten.
 • Extra schoonmaakrondes
  Beide locaties worden extra schoongemaakt.
 • Ventilatie
  Het gebouw aan de Edisonweg wordt extra geventileerd. Twee uur voor de opening van de school worden dagelijks alle ramen opengezet. Ook tijdens de openingstijden verzoeken we je om zoveel mogelijk de ramen en deuren open te houden/zetten om zo goed te ventileren. Het Groene Woud heeft een modern ventilatiesysteem. Dit wordt dagelijks twee uur voor de opening aangezet, ook de luchtvochtigheid is aangepast.

Je komt ook coronacoaches in de gebouwen tegen om de gezondheid van onze studenten en medewerkers te waarborgen. Zij helpen bij het naleven van de regels. Geef zelf het goede voorbeeld en spreek ook anderen aan als het nodig is.

Aan welke richtlijnen moet ik mij houden op de HZ?

De HZ doet er alles aan om jouw bezoek op een veilige manier te laten verlopen. Volg daarom de regels op de HZ op. We doen alles wat we kunnen om ervoor te zorgen dat je bezoek veilig is. Samen zorgen we voor een veilige hogeschool.

 • Draag een mondkapje;
 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar;
 • Volg de bewegwijzering;
 • Was je handen vaak;
 • Ben je verkouden? Blijf thuis;
 • Ben jij of een huisgenoot kortademig of heeft een van jullie koorts? Blijf thuis!


Hoe reis ik het beste naar de HZ?

Kom zoveel mogelijk met eigen vervoer. Maak ook gebruik van de (deel)fiets als dat mogelijk is. Reis enkel met het openbaar vervoer voor noodzakelijke reizen. Onderwijs activiteiten op de HZ kunnen gezien worden als noodzakelijk.

Het dragen van een niet-medisch mondkapje in de bus, trein, tram en metro en op de veerboten verplicht. Meer informatie vind je hier.

Wat als ik liever niet naar de HZ kom?

Wil je wegens gezondheidsredenen van jezelf of van een van je naasten liever niet naar de HZ komen? Meld dit dan bij je opleidingscoördinator (als je student bent) of je leidinggevende (als je medewerker bent). Samen kijken jullie of er een oplossing nodig en mogelijk is.

Faciliteiten

Wat zijn de openingstijden van de faciliteiten?
 • Catering op beide locaties, gesloten.
 • DocShop Vlissingen, dagelijks van 8.00-17.00 uur open.
 • HZ Shop Vlissingen, gesloten. Kantoorartikelen of andere bestellingen zijn alleen aan te vragen via de mail: bookshop@hz.nl
 • Mediatheek Vlissingen, je kunt als student een studieplek reserveren van maandag t/m woensdag van 9:00 uur tot 18.00 uur, donderdag van 09.00 - 17.00 uur en op vrijdag van 9:00 uur tot 15:00 uur. Dan is de mediatheek ook open voor medewerkers.
Is de mediatheek open?

I.v.m. de lockdown is de mediatheek open voor 'kwetsbare' studenten.

Via de SelfService Portal kun je een plek reserveren. Je kunt als student een studieplek reserveren van maandag t/m donderdag van 9:00 uur tot 17.00 uur en op vrijdag van 9:00 uur tot 15:00 uur. Dan is de mediatheek ook open voor medewerkers.

Is de catering open?

I.v.m. de lockdown is de catering gesloten.

Gezondheid en hygiëne

Wat kan ik zelf doen?

Zorg zoals altijd voor persoonlijke hygiëne. De belangrijkste maatregelen zijn simpel:

 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Of gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg
 • Was of desinfecteer je handen na hoesten of niezen
 • Gebruik een handdesinfecterend middel op alcoholbasis als water en zeep niet beschikbaar zijn
 • Reinig en desinfecteer regelmatig aangeraakte objecten en oppervlakken
 • Werk of studeer zoveel mogelijk thuis
 • Schud geen handen 
 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar
 • Draag een mondkapje
Wat te doen bij gezondheidsklachten?

Heb je gezondheidsklachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak of reuk? Heb je koorts of ben je benauwd? Kijk dan goed of je wel of niet de HZ mag bezoeken.

Bescherm zonodig jezelf en anderen en laat je testen. Je kunt een afspraak maken via 0800-1202 of via coronatest.nl. De test is gratis.

Wat te doen bij besmetting?

Is er COVID-19 bij jou of iemand in jouw huishouden vastgesteld? Werk mee aan een veilige hogeschool, bekijk in het stappenplan wat je moet doen. Indien van toepassing: geef het ook door aan je huisvestingsbedrijf zoals APV of Villex.

Wat te doen bij quarantaine?

We vertrouwen er op dat je -als dat nodig is- in (thuis)quarantaine gaat volgens de richtlijnen die in Nederland gelden. Als je in quarantaine moet vanwege een reis vanuit een oranje of rood gebied, een besmetting of een contactonderzoek, meld dit dan op de HZ.

 • Ben je student? Meld je dan bij je opleidingscoördinator. Er worden afspraken met je gemaakt over het volgen van het onderwijs zodat je geen onnodige vertraging oploopt.
 • Ben je medewerker? Meld je bij je leidinggevende voor verdere afstemming.

Mondkapjes

Het dragen van een mondkapje is verplicht op de HZ-locaties. We kunnen ons voorstellen dat er vragen leven, lees hier de belangrijkste informatie.

Geldt de mondkapjes regel voor iedereen?

Ja, deze regel geldt voor iedereen die zich in het gebouw bevindt: studenten, medewerkers, en bezoekers.

Kan ik met een mondkapje op nu minder dan 1,5 meter afstand houden?

Nee, de 1,5 meter maatregel blijft gelden, ondanks het dragen van een mondkapje.

Als ik alleen zit te studeren in een publieke ruimte, moet ik dan ook een mondkapje op?

Ja, ook dan is een mondkapje verplicht.

Is een mondkapje verplicht in kantoren, vergaderruimtes, projectruimtes of afgesloten (student)werkplekken?

Als je zit mag het mondkapje af. De ruimtes zijn ingericht volgens de 1,5 meter maatregelen. Is tijdens het lopen in deze ruimtes de 1,5 meter afstand niet goed aan te houden, dan is het dragen van een mondkapje verplicht.

Moet ik een mondkapje op als ik in het Atrium of het restaurant zit?

In het Atrium (Vlissingen) en het restaurant (Middelburg) geldt een draagplicht. Zodra je aan een tafel gaat zitten, mag het mondkapje af.

Moet ik een mondkapje dragen in de laboratoria of praktijkruimtes?

Ja, een mondkapje is daar verplicht. Voor vragen hierover kun je terecht bij je docent.

In de lokalen is een mondkapje niet verplicht, maar wat als tijdens het lopen 1,5 meter afstand niet mogelijk is?

De lokalen zijn ingericht op de 1,5 meter afstand. Dit blijft ook de norm. Als je zit hoef je geen mondkapje te dragen. In situaties in de klas waar de 1,5 meter niet goed bewaard kan worden, is het dragen van een mondkapje wel verplicht. Denk bijvoorbeeld aan de klas in- en uitlopen langs tafels van medestudenten. Het is aan de docent om er voor te waken dat in de klas de afstand wordt bewaard.

Heeft de HZ mondkapjes beschikbaar?

We vragen studenten en medewerkers een eigen mondkapje mee te nemen. De HZ heeft een beperkte voorraad ter beschikking bij de recepties, voor als je dit per ongeluk vergeet. Let op: op is op!

Als studenten/medewerkers weigeren om mondkapje te dragen, zijn ze dan welkom?

We willen alle medewerkers en studenten welkom heten. Het dragen van een kapje is echter een formele verplichting. Studenten en medewerkers die een mondkapje weigeren, zijn helaas niet welkom in de gebouwen. Wie een mondkapje vergeten is, kan een exemplaar krijgen bij onze recepties (op=op).

Hoe wordt de regel gehandhaafd?

We hopen dat het niet nodig is, maar studenten of medewerkers die geen mondkapje dragen zullen aangesproken worden. We roepen iedereen ook op om elkaar vriendelijk er op aan te spreken. Samen werken we aan een veilige hogeschool.

Ik heb een medische indicatie, kan ik een uitzondering krijgen op de draagplicht?

Als je een medische indicatie hebt, kun een uitzondering krijgen op het dragen van een mondkapje en voor het volgen van de looproutes. Als student kun je je melden bij je decaan, als medewerker bij je leidinggevende.