Laatste updates

10 maart: inzamelingsactie op de HZ


De HZ start een inzamelingsactie voor de mensen in Oekraïne. De actie is een initiatief van de HZ Green Office en HZ SDG Events. Alle donaties komen direct ten goede aan het Rode Kruis.

Wat kun je doneren?

Oekraïne is in nood voor een aantal specifieke producten. Je kan een bijdrage doen door het doneren van:

 • Basismedicatie en eerste hulp: pleisters, paracetamol, desinfectiemiddelen
 • Hygiëne producten: luiers, vrouwelijke hygiëne, zeep
 • Eten: eten in blik, droge voeding, babyvoeding
 • Overig: warme kleding, schoenen, dekens

Help je mee?
Je kunt in Vlissingen en Middelburg spullen inleveren. Dit kan in het Atrium van de HZ in Vlissingen en bij de receptie van Het Groene Woud in Middelburg. Je kunt spullen doneren tot dinsdag 29 maart.

  8 maart: HZ-noodfonds voor studenten


  Studenten uit Oekraïne en Rusland kunnen gebruikmaken van een noodfonds bij verschillende onderwijsinstellingen in Nederland. Ook de HZ heeft oog voor studenten in nood. Studenten kunnen door de sancties onder meer in financiële problemen komen. Oekraïense banken hanteren opnamelimieten en vanaf een Russische bankrekening is geld over maken naar Nederlandse rekeningen moeilijker. Er is daarom een HZ-noodfonds.

  Wil je als student aanspraak maken op het HZ-noodfonds?
  Een aanvraag voor het noodfonds kun je indienen bij je decaan. Je kunt bij je decaan ook terecht voor vragen. De regeling met voorwaarden vind je online.

  Het kabinet stelt landelijk ook € 1 miljoen ter beschikking om bij te dragen aan de hulpactiviteiten van de hogescholen.

  4 maart: hogescholen bevriezen samenwerking met Rusland en Belarus

  De Vereniging Hogescholen (VH) publiceerde vandaag het volgende: "Naar aanleiding van de Russische invasie in Oekraïne doet het kabinet een dringende oproep om de institutionele samenwerking met onderwijsinstellingen in Rusland en Belarus op gebied van onderwijs en onderzoek per direct te bevriezen. Als gevolg van dat besluit bevriezen ook alle hogescholen hun formele samenwerking met instellingen uit deze landen.

  VH voorzitter Maurice Limmen: "De sancties zijn wat ons betreft in eerste instantie gericht op de regimes in Rusland en Belarus, niet op individuele studenten en medewerkers uit deze landen die momenteel in Nederland werken of studeren."

  Lees het volledige nieuwsbericht.

  24 februari: oorlog in Oekraïne


  Als HZ vormen we een internationale community. Wij maken ons grote zorgen over de situatie en de ontwikkelingen in Oekraïne. Onze gedachten gaan uit naar allen voor wie dit grote gevolgen heeft. Veel van onze studenten komen uit Oost-Europa; daarnaast zien we ingrijpende ontwikkelingen voor zowel studenten als medewerkers.

  Luisterend oor
  Als je vragen of zorgen hebt, dan willen we je graag ondersteunen. Je kunt contact opnemen met je studiecoördinator. Of als je liever iemand anders spreekt, kun je contact opnemen met Bert Schollema op +31 6 222 05 676, of met medewerkers van International Office Astrid Umbgrove op +31118489747 of Johannetta van den Broek op +31118489118. Daarnaast je ook contact opnemen met onze studentenpsychologen via studentenpsychologen@hz.nl.

  Respect
  Wat er nu in Oekraïne gebeurt is verschrikkelijk. Wij kunnen ons voorstellen dat deze zorgelijke situatie leidt tot gesprekken en mogelijk tot spanningen in de klas en op de werkvloer. We willen iedereen vragen om op een respectvolle manier het gesprek over dit onderwerp te voeren.

  Standpunt van Vereniging van Hogescholen
  Wij onderschrijven het standpunt van de Vereniging Hogescholen met betrekking tot de oorlog in Oekraïne.

  Met vriendelijke groet,
  John Dane, voorzitter van het College van Bestuur