HZ scoort!

De HZ is door de jaren heen door verschillende onderzoeksbureaus beoordeeld op het gebied van onderwijs, studiebegeleiding en facilitaire voorzieningen als hbo-instelling.

Recente onderzoeken
Recent verschenen onderzoeken zijn de Keuzegids HBO Voltijd 2014 en de resultaten uit de Nationale Studenten Enquête 2014 (NSE) bekend. Uit de NSE blijkt dat ook dit jaar studenten weer erg tevreden zijn over hun studie. Het afgelopen studiejaar werden ook de resultaten uit het jaarlijkse Elsevier-onderzoek naar de beste studies van Nederland bekend. 

Keuzegids hbo Voltijd 2014
In de Keuzegids hbo Voltijd 2014 is de HZ als de beste hogeschool van Nederland beoordeeld. De hogeschool eindigde op de eerste plaats in de categorie grote hogescholen in Nederland. De afgelopen twee jaar eindigde we op de tweede plaats. Adri de Buck, voorzitter College van Bestuur: "Dat we de beste hogeschool zijn geworden, is een prachtige uitkomst waar we als onderwijsinstelling uitermate trots op zijn."

De individuele HZ-opleidingen scoren ook erg goed. Maar liefst achttien HZ-opleidingen staan in de top drie en tien van de vijfentwintig beoordeelde opleidingen krijgen het "zegel topopleiding" toegekend. De HZ heeft in de sectoren Communicatie, Economie & Markt, Maatschappij & Recht, Gezondheid, Exact en ICT en Techniek dan ook een uitstekende beoordeling gekregen ("sterke groep"). De sectoren Onderwijs, Bedrijfskunde & Management en Aarde en Milieu scoren "beter dan gemiddeld".

Net als vorig jaar behalen vijf opleidingen de eerste plaats in de Keuzegids. Dit zijn de opleidingen Energie- & Procestechnologie, Logistics Management, Delta Management, International Business & Languages en Sport- & Bewegingseducatie. Deze opleidingen krijgen allemaal het "zegel topopleiding", evenals Pedagogiek, Bedrijfseconomie, Chemie, Verpleegkunde en Social Work. Een opleiding krijgt het zegel wanneer het tot de beste van Nederland is beoordeeld. Andere HZ-opleidingen die in de top 3 zijn geëindigd en goed scoren zijn Commerciële Economie, Communicatie, HBO-ICT, International Maintenance Management, Maritiem Officier en Civiele Techniek. 


Naast de goede score voor de opleidingen is er in de Keuzegids hoge waardering voor de deskundigheid van docenten, het onderwijsprogramma, de interne communicatie en de loopbaanvoorbereiding. Daarnaast wordt het kleinschalige onderwijs, de werkplekken en de ICT-faciliteiten erg goed gewaardeerd.

..............................................................................................................
NSE
Studenten van onze hogeschool zijn weer erg tevreden over hun studie. Dit blijkt uit de Nationale Studenten Enquête 2014 die gehouden is onder alle studenten van hogescholen en universiteiten. De enquête werd door 45,2% van de HZ-studenten ingevuld en daarmee scoren we significant beter dan de landelijke response van 34%. Punten waar de HZ boven het landelijke gemiddelde scoort zijn onder andere de studiebegeleiding en de voorbereiding op de beroepsloopbaan.

..............................................................................................................

Elsevier onderzoek
De HZ is volgens weekblad Elsevier de tweede beste hogeschool van Nederland in de categorie ‘middelgrote hogescholen’. Vorig jaar stond onze hogeschool nog op de zevende plek. HZ studenten zijn over het algemeen erg tevreden over hun opleiding. Zij zetten 9 van de HZ opleidingen op de eerste plaats en 4 opleidingen op de tweede plaats. Net als in voorgaande jaren heeft Elsevier het onderzoek uitgevoerd in samenwerking met het onafhankelijke onderzoeksinstituut ResearchNed.

Scores door de jaren heen
Benieuwd naar alle scores door de jaren heen? Op de speciale pagina's op onze website over de Keuzegids, Elsevier en de Nationale Studenten Enquête is er meer informatie te lezen.